Yükseltilmiş Döşeme ( Yüksek Döşeme) Sistemleri
Yükseltilmiş döşeme ( Yüksek Döşeme ) sistemleri sıklıkla genel ofis alanları ve sistem odalarında kullanırlar. İlk kullanımlarda yükseltilmiş döşeme sadece yoğun veri tesisatı gerektiren bilgisayar odalarında kullanılırken, günümüzde sağladığı teknik kolaylıklar nedeniyle birçok mekanda uygulanmaktadır. Yükseltilmiş döşeme sistemleri, başlangıç masrafı yüksek olmasına karşın esnek tasarım ve kolay değişim avantajları nedeniyle tercih edilir. Bu sistem sayesinde günümüz ofis ortamları için önemli bir unsur olan değişime uygunluk kolaylıkla sağlanabilir. Sistemin yapısını oluşturan temel parça, laminant ile yüzeyi kaplanmış yonga levha panellerdir. Ülkemizde yerli ve yabancı pek çok yükseltilmiş yer döşemesi kullanılmaktadır. Bu panelleri üreten firmalar, sadece kendi ürünlerinin teknik özelliklerini inceleyerek katalog verisi hazırlamışlardır.
Ülkemizde Yükseltilmiş Döşeme Sistemleri ile ilgili standartları TSE ( Türk Standartları Enstitüsü ) belirlemektedir. TS EN 12825 (2003) da binaların iç tesisatlarının yerleştirilmesi ve bu tesisatlara kolaylıkla ulaşılabilmesi için boşluk oluşturan yükseltilmiş döşemelerin performans özelliklerini ve karakteristiklerini kapsayan bir yönetmelik oluşturulmuştur.
Modüler panelli yükseltilmiş döşeme sistemi, başlangıç masrafı olmasına karşın maksimum esneklik ve daha sonraki değişimler için sağladığı avantajlar nedeniyle tercih edilir. Yükseltilmiş Döşeme Sistemleri ( Yüksek Döşeme ), dünyada ilk olarak II. Dünya Savaşı’ndan sonra İtalya’da kullanılmıştır.
Yükseltilmiş döşeme panellerinin katmanları şu malzemelerden oluşmaktadır.

Yükseltilmiş Döşeme Paneli Katmanları
1) Yükseltilmiş Döşeme Orta Katmanı: Endüstriyel standart ölçü 600×600 mm olup kullanılacak üst kaplama cinsine göre, çeşitli kalınlıklarda veya özel ebatlarda üretilebilir. Panel, yüksek yoğunlukta reçine emdirilmiş yonga levha, MDF, CRS (Fiber takviyeli kalsiyum sülfat), suya dayanıklı kompozit ahşap levha, PVC levha veya galvanize çelik malzemeden elde edilebilmektedir.
2) Kenar Kaplaması: Panel kenarları PVC bantla kaplanarak darbelere ve neme karşı korunmaktadır.
3) Alt Kaplaması: Astar HPL, alüminyum folyo-levha, galvanize çelik gibi malzemeler arasından seçilmektedir. Alüminyum folyo elektronik iletkenliği geliştirir ve neme karşı bariyer oluşturur. Galvanize çelik kaplama ise, taşıma kapasitesini arttırır.
4) Üst Kaplaması: HPL, PVC, linolyum, halı, granit, seramik, parke gibi malzemelerden, isteğe ve ihtiyaca göre, farklı çeşit ve renklerde seçilebilmektedir.
-
Sunta Özlü Panel – Alt Alüminyum Folyo – Üst Alüminyum Folyo Kaplı Panel – SUAFAF-30mm
-
PVC Kaplı Panel – Sunta Özlü-Alt Alüminyum Folyo – PVCSuAF-30mm
-
HPL Kaplı Panel – Sunta Özlü – Alt Galvanize Çelik – SUHPLGV-40mm
-
Enkapsüle Panel – Sunta Özlü – Alt-Üst Galvanize Çelik
-
Alt Alüminyum Folyo – Kalsiyum Sülfat Özlü – Üst Alüminyum Folyo Kaplı Panel – CaAFAF-30mm(Kopya)
-
HPL Kaplı Panel – Kalsiyum Sülfat Özlü – Alt Galvanize Çelik – CaHPLGV-30mm
-
HPL Kaplı Panel – Kalsiyum Sülfat Özlü – Alt Alüminyum Folyo – CaHPLAF-30mm
-
PVC Kaplı Panel – Kalsiyum Sülfat Özlü – Alt Alüminyum Folyo – CaPVCAF-30mm
-
Sunta Özlü Panel – Alt Alüminyum Folyo – Üst Alüminyum Folyo Kaplı Panel – SUAFAF-40mm